Καρδιά και εγκυμοσύνη

Portrait of a pregnant woman

Η εγκυμοσύνη προκαλεί κάποιες σημαντικές μεταβολές στο καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας, οι οποίες είναι αναστρέψιμες μετά τον τοκετό.

Σε φυσιολογικές συνθήκες  λοιπόν ο  όγκος αίματος της εγκύου αυξάνεται σταδιακά έως και  50% σε σχέση με τα επίπεδα αυτού πριν την εγκυμοσύνη. Αυτή η αύξηση οφείλεται περισσότερο στην κατακράτηση νατρίου και νερού και λιγότερο στην αύξηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Υπολογίζεται ότι κατά την εγκυμοσύνη κατακρατούνται  6-8 λίτρα νερού. Ως συνέπεια έχουμε την εμφάνιση της ήπιας αναιμίας της κύησης.

Καρδιακή παροχή ονομάζεται ο όγκος του αίματος που εξωθεί η καρδιά σε ένα λεπτό. Η καρδιακή παροχή αυξάνεται στην εγκυμονούσα  κατά  40% περίπου. Εντυπωσιακή είναι η αιματική ροή προς τη μήτρα, η οποία ξεκινάει να είναι 3% της συνολικής παροχής  στο 1ο τρίμηνο και φτάνει έως το 20% στο 3ο τρίμηνο. Πρακτικά αυτό παραπέμπει στις  ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του κυήματος που λίγο πριν τον  τοκετό φτάνει να απορροφά το 1/5 της συνολικής καρδιακής παροχής!

Η καρδιακή συχνότητα αυξάνει προοδευτικά κατά την κύηση, 10-20 παλμούς το λεπτό. Η συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) ελαττώνεται αρχικά στο 1ο τρίμηνο και από το μέσον της κύησης αρχίζει να επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα. Η διαστολική  (μικρή) ελαττώνεται ακόμα περισσότερο.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει επίσης τον πηκτικό μηχανισμό με το συνολικό αποτέλεσμα να ευνοεί την θρόμβωση (υπερπηκτικότητα).

Αξιολόγηση καρδιακής λειτουργίας της εγκύου

Η αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας στην κύηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη όλες τις μεταβολές που επισυμβαίνουν στην ανατομία και τη φυσιολογία της  γυναίκας. Συμπτώματα όπως η κόπωση, η ελαττωμένη ανοχή στην άσκηση, η δύσπνοια, η ορθόπνοια  (δύσπνοια στην κατάκλιση) είναι αναμενόμενα  σε μια φυσιολογική κύηση . Αρκετά συχνά παρατηρούνται ζάλη λόγω υπότασης, λιποθυμικά επεισόδια και αίσθημα παλμών  που συνήθως δεν οφείλονται σε σοβαρή αρρυθμία. Η  λήψη ενός προσεκτικού ιστορικού  και η κλινική εξέταση μπορούν να διαχωρίσουν τα συμπτώματα μιας  φυσιολογικής κύησης από  αυτά που υποδηλώνουν εμφάνιση ή εξέλιξη καρδιακού νοσήματος. 

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, Ειδικός Καρδιολόγος
Picture of Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Ο Στάθης Μιχαηλίδης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Περισσότερα Άρθρα

Doing exercise at home

Σωματική άσκηση και κορωνοϊός

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία είναι τεράστια και αποδεδειγμένα σε πλήθος επιστημονικών μελετών. Η άσκηση λοιπόν, αναστέλλει την εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, αλλά και βοηθά στη διαχείριση και θεραπεία εγκατεστημένων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο
Μιχαηλίδης Ευστάθιος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στείλτε μήνυμα

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου (Κατόπιν ραντεβού)

Δευτέρα:       9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τρίτη:             9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τετάρτη:        9:00πμ – 1:30μμ

Πέμπτη:         9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Παρασκευή:  9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ