Καρδιολογική παρακολούθηση ογκολογικού ασθενούς.

Η πρόοδος στις αντικαρκινικές θεραπείες σήμερα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης πολλών ογκολογικών ασθενών. Επίσης πολλοί τέτοιοι ασθενείς μετά από κύκλους θεραπειών φτάνουν τελικά στην πλήρη ίαση από τη νόσο. Απαραίτητη λοιπόν είναι η καρδιολογική τους αξιολόγηση παράλληλα με την ογκολογική θεραπεία. 

Η καρδιολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους έχει σαν σκοπό την αναγνώριση και αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου  αλλά και την έγκαιρη διάγνωση τυχών καρδιαγγειακών επιπλοκών. Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές των χημειοθεραπευτικών σχημάτων (καρδιοτοξικότητα) αφορούν κυρίως στην πτώση της συστολικής απόδοσης της καρδιάς με τελικό αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης συχνά μπορεί να εμφανισθεί αρτηριακή υπέρταση και σπανιότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Υπαρκτές είναι ακόμα και οι επιπλοκές της ακτινοθεραπείας κυρίως στο περικάρδιο (μετακτινική περικαρδίτιδα) σε πρώιμη ή ακόμα και σε απώτερη φάση.

Η πρώιμη διάγνωση καρδιοτοξικότητας σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία προλαμβάνει τις επιπλοκές και κυρίως την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.Ένας νέος υπερηχογραφικός δείκτης το GLS (global longitudinal strain) δηλαδή η εκτίμηση της συνολικής επιμήκους παραμόρφωσης μπορεί να ανιχνεύσει την καρδιακή δυσλειτουργία πριν ακόμα η απόδοση της καρδιάς επηρεαστεί. Έτσι το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να τροποποιηθεί κατάλληλα και αποτελεσματικά αποφεύγοντας σημαντικότατες επιπλοκές.

Η χρήση των νεότερων αυτών τεχνικών και μετρήσεων πραγματοποιείται στο ιατρείο μας σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς πριν και κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους.

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, Ειδικός Καρδιολόγος
Picture of Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Ο Στάθης Μιχαηλίδης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Περισσότερα Άρθρα

Doing exercise at home

Σωματική άσκηση και κορωνοϊός

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία είναι τεράστια και αποδεδειγμένα σε πλήθος επιστημονικών μελετών. Η άσκηση λοιπόν, αναστέλλει την εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, αλλά και βοηθά στη διαχείριση και θεραπεία εγκατεστημένων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Control cholesterol concept

Η Καλή και η Κακή Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μία ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων και κατ’ επέκταση απαραίτητη για τη ζωή. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο
Μιχαηλίδης Ευστάθιος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στείλτε μήνυμα

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου (Κατόπιν ραντεβού)

Δευτέρα:       9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τρίτη:             9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τετάρτη:        9:00πμ – 1:30μμ

Πέμπτη:         9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Παρασκευή:  9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ