H άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οι διαφορετικές ασχολίες και ωράρια, οι εξορμήσεις στις παραλίες και η σημαντικά μεγαλύτερη εφίδρωση φέρνουν την καρδιά μπρος σε διαφορετικές απαιτήσεις τους μήνες του καλοκαιριού. Ειδικότερα οι καρδιοπαθείς, είναι πιο επιρρεπείς στο να διαταραχθεί η ομαλότητα της καρδιαγγειακής τους λειτουργίας .
O ιδρώτας είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλει θερμότητα με σκοπό τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σε σταθερό επίπεδο. Για να πραγματοποιηθεί αυτό η καρδιά πρέπει να ωθήσει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος προς την περιφέρεια (αγγειοδιαστολή) και το δέρμα (μηχανισμός θερμορύθμισης). Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτι που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη ή και λιποθυμία. Ειδικά σε ομάδες που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πιθανή αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Για να βοηθήσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας οφείλουμε να πίνουμε περισσότερο νερό και φυσικούς χυμούς και να τρώμε ελαφρά γεύματα χωρίς πολλά λιπαρά. Το συστηματικό περπάτημα το οποίο αποτελεί μέρος της θεραπείας των καρδιοπαθών μπορεί να αλλάξει ωράριο ή και να σταματήσει για λίγες μέρες σε περίπτωση ακραίων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι οφείλουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για θέματα διατροφής και πρόληψης υγρών λόγω αυξημένου κινδύνου κατακράτησης .
Καρδιά και θάλασσα….
Σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας αποτελεί και η είσοδος στη θάλασσα. Υπογλυκαιμικά, λιποθυμικά και υποτασικά επεισόδια μπορούν να αποβούν μοιραία αν συμβούν εντός αυτής ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο εύκολα εκτός αυτής.
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά. Καλό είναι να μην μπαίνουν στη θάλασσα μόνα τους και να μην απομακρύνονται από την ακτή. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η απότομη είσοδος και το κολύμπι σε πολύ κρύα νερά γιατί μπορεί να προκληθεί σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών.
Το κολύμπι αποτελεί άσκηση η οποία δεν καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα και άρα είναι ευεργετικό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι βοηθά στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης αρκεί να γίνεται με ασφάλεια και προσοχή.