Όρθοστατική Υπόταση

Blood pressure monitor on desk

ΆΜΕΣΑ μετα την έγερση σε όρθια στάση 300 με 800 ml αίματος μετακινούνται προς τις φλέβες των ποδιών και των σπλάχνων. Έτσι η επιστροφή του αίματος στην καρδιά μειώνεται και συνεπώς ο όγκος παλμού πέφτει με τη σειρα του και αυτός. Ο όγκος παλμού είναι η ποσότητα του αίματος που φεύγει από την καρδία με κάθε συστολή (περιπου 70 ml). Ο οργανισμος έχει συγκεκριμενους μηχανισμούς με τους οποίους διατηρεί την πίεση του αίματος σταθερή παρόλη την μειωση του όγκου παλμου. Όταν οι μηχανισμοι αυτοί δεν λειτουργούν προκύπτει υπόταση, ζάλη και πιθανώς λιποθυμιία.

Αυτή είναι η ορθοστατική υπόταση. Η επίπτωσή της ανεβαίνει με την ηλικία και φτάνει έως και 20% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με νευροεκφυλιστικά  νοσήματα ή άτομα με δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος όπως οι σακχαροδιαβητικοί. Εμφανίζεται συχνότερα τις πρωινές ώρες, μετά από βαρύ γεύμα, μετά από παρατεταμένη όρθια στάση ή δραστηριότητα και επι πυρετού.

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, Ειδικός Καρδιολόγος
Picture of Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Ο Στάθης Μιχαηλίδης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Περισσότερα Άρθρα

Doing exercise at home

Σωματική άσκηση και κορωνοϊός

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία είναι τεράστια και αποδεδειγμένα σε πλήθος επιστημονικών μελετών. Η άσκηση λοιπόν, αναστέλλει την εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, αλλά και βοηθά στη διαχείριση και θεραπεία εγκατεστημένων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Σύγχρονο Καρδιολογικό Ιατρείο
Μιχαηλίδης Ευστάθιος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στείλτε μήνυμα

Ώρες Λειτουργίας Ιατρείου (Κατόπιν ραντεβού)

Δευτέρα:       9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τρίτη:             9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Τετάρτη:        9:00πμ – 1:30μμ

Πέμπτη:         9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ

Παρασκευή:  9:00πμ – 1:30μμ, 6:00μμ – 8:30μμ