Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία είναι τεράστια και αποδεδειγμένα σε πλήθος επιστημονικών μελετών. Η άσκηση λοιπόν, αναστέλλει την εμφάνιση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, αλλά και βοηθά στη διαχείριση και θεραπεία εγκατεστημένων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσον αφορά στους ηλικιωμένους να προσθέσουμε πως η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη λειτουργικότητα του ατόμου και την ικανότητα του να παραμείνει αυτόνομο μακροπρόθεσμα. Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βελτιώνει το εύρος κίνησης, τη λειτουργία των αρθρώσεων και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τα οφέλη αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Πράγματι οι ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα είναι περιορισμένες. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα επί ετών παρακινούμενοι να περπατούν και να ασκούνται βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Το αδιέξοδο είναι συναισθηματικό, αφού νιώθουν να τους λείπει το αίσθημα ζωντάνιας που τόνωνε την ψυχολογική τους κατάσταση. Είναι δεδομένη η ευεργετικότητα της άσκησης στη διάθεση όλων μας. Το πρόβλημα όμως μπορεί να γίνει και αμιγώς οργανικό. Να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, επιδείνωση του λιπιδαιμικού προφίλ και του σακχάρου. Μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Όλα αυτά καλούμαστε σήμερα να τα ξεπεράσουμε αποτελεσματικά και για όσο καιρό διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας. Να σημειώσουμε εδώ, πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι απλά απαραίτητοι αλλά αποτελούν την ένεση ζωής σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους της πατρίδας μας εν καιρώ πανδημίας.
Επομένως και για όσο καιρό τηρούμε αυστηρά τα μέτρα αλλάζουμε τρόπο δραστηριότητας. Σηκωνόμαστε από την καρέκλα και περπατάμε με ρυθμό εντός του σπιτιού, στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Προγραμματίζουμε λοιπόν όλοι, εντός της οικίας μας 30 έως 45 λεπτά φυσικής άσκησης καθημερινά. Μπορούμε να βάλουμε ταυτόχρονα μουσική. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, κάνουν απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας ακόμα και σε καθιστή θέση. Υπάρχουν στο διαδίκτυο βίντεο με οδηγίες τις οποίες πολύ εύκολα μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι νεώτερες ηλικίες κάνουν επιτόπια αερόβια άσκηση ή και ασκήσεις μέτριας έντασης ( ασκήσεις με βαράκια). Ακόμα και αν αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες να επιμείνουν σε σωματική άσκηση εντός της οικίας τους, παρά να ασκηθούν έξω συναντώντας γνωστούς και φίλους
Τέλος δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι καρδιοπαθείς, αν και ευπαθής ομάδα, έχουν πετύχει να έχουν, μια πολύ καλή ποιότητα ζωής και καλό προσδόκιμο επιβίωσης, με τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Έτσι δεν υποτιμούμε συμπτώματα που τόσο καιρό μάθαμε να αφουγκραζόμαστε και να εκτιμούμε όπως ο πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία, το οίδημα στα κάτω άκρα, η δύσπνοια στην κατάκλιση κτλ..Αναζητούμε ιατρική βοήθεια, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και εξεταζόμαστε αν αυτός το κρίνει απαραίτητο, σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες.