Κολπική μαρμαρυγή

Τις ημέρες αυτές το ιατρείο έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτήν την επέτειο παρατίθεται το παρακάτω ενδιαφέρον περιστατικό, το οποίο αποτελεί και δείγμα του πνεύματος εργασίας στο καρδιολογικό μας ιατρείο.

Δρομέας μέσης ηλικίας και μεγάλων αποστάσεων προσήλθε στο ιατρείο αναφέροντας αίσθημα “περίεργων” παλμών κατά το τρέξιμο. Ανέφερε αίσθημα φτερουγίσματος, πέραν της γνωστής ταχυκαρδίας που έχει κάθε αθλητής κατά την άσκηση. Στον αθλητή/ασθενή διενεργήθηκε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος ο οποίος αποκάλυψε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής τα οποία πυροδοτούταν από την άθληση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναγκαία διακοπή/μετριασμός της αθλητικής δραστηριότητας έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην ψυχολογία του αθλητή/ασθενή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αρρυθμίας απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση αλλά σίγουρα και τη συνεργασία του αθλητή κόντρα στους χρόνους, τα προσωπικά ρεκόρ και τις επιδιώξεις του.

Η θεραπευτική στρατηγική βασίστηκε λοιπόν πάνω σε 2 παράλληλους άξονες. Προσπαθήσαμε και εργασθήκαμε επιμελώς έτσι ώστε ο ασθενής μας να απαλλαγεί από την επικίνδυνη αυτή αρρυθμία και τους παροξυσμούς της.

Ταυτόχρονα σεβαστήκαμε τον αθλητή/δρομέα και υποστηρίξαμε την επανέναρξη της φυσικής άσκησης στον κατάλληλο χρόνο μετρώντας συγκεκριμένες τιμές σε σφίξεις ανά λεπτό, αρτηριακές πιέσεις ,ζώνες προσωπικής άσκησης και παρακολουθώντας συγκεκριμένους υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες.

Τελικώς, διαφυλάχθηκε η καρδιακή υγεία του ασθενούς μας χωρίς να χαθεί και η αθλητική του υπόσταση. Επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την καρδιαγγειακή μας υγεία και το πετυχαίνουμε μέσω της συνεχούς συνεργασίας και επικοινωνίας μας..

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, Ειδικός Καρδιολόγος
Picture of Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Ο Στάθης Μιχαηλίδης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Περισσότερα Άρθρα

Περιστατικά
cmpalouk

ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητής προσήλθε προς καρδιολογικό έλεγχο ενόψει αθλητικής δραστηριότητας. Ο νεαρός αθλητής μάς ανέφερε έντονη και συστηματική άσκηση χωρίς προβλήματα αλλά με 2 επεισόδια έντονης δύσπνοιας προσφάτως που τον ανάγκασαν να

Read More »
Περιστατικά
cmpalouk

Βέλτιστη Φαρμακευτική Αγωγή

Ασθενής υπερτασικός και με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, χωρίς φαρμακευτική αγωγή πραγματοποίησε δοκιμασία κόπωσης στο ιατρείο. Η δοκιμασία ήταν θετική είχε δηλαδή ευρήματα μυοκαρδιακής ισχαιμίας. Ο ασθενής παραπέμφθηκε για απεικονιστικό έλεγχο στεφανιαίων

Read More »
Περιστατικά
cmpalouk

Σύνδρομο Brugada

Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου. Ανέφερε παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν για τα οποία είχε κάνει σειρά εξετάσεων. Ο υπέρηχος καρδιάς ήταν φυσιολογικός όπως και η δοκιμασία κόπωσης. Στο

Read More »

Επικοινωνήστε Μαζί Μας