Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο, προκαλεί νόσο που μοιάζει με αυτήν του ιού της γρίπης. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Η έως τώρα εμπειρία όμως, δείχνει πως συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες στον ιό, μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη και να εμφανίσουν επιπλοκές.
Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JΑΜΑ και δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει με την ηλικία. Άλλο χαρακτηριστικό της νόσου covid-19 είναι ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και στη μελέτη παρατήρησης αποτελούσαν το 51% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούσαν τα δύο τρίτα των θανάτων (64%). Δεν ξέρουμε αν το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το αυξημένο ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των ανδρών.
Επίσης το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και για τους διαβητικούς. Οι ασθενείς με υπέρταση ή κακοήθεια παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 0,9% για τους υπολοίπους υγιείς.
Επιπρόσθετα ευπαθείς ομάδες θεωρούνται όλοι όσοι έχουν μειωμένη ικανότητα άμυνας (ανοσοκατασταλμένοι) όπως ασθενείς με χρόνια Νεφρική Νόσο, χρόνιες Ηπατοπάθειες, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς και αυτοί υπό χρόνια ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή.
Η έκταση και η σοβαρότητα του υποκείμενου νοσήματος πιθανότατα σχετίζεται με την ευπάθεια έναντι του κορονοϊού. Δεν μπορούμε όμως προς το παρόν αυτό να το ποσοτικοποιήσουμε ή να το τεκμηριώσουμε επιστημονικά. Οι διαβητικοί ασθενείς για παράδειγμα, θεωρούνται ευπαθής ομάδα. Πιθανότατα κάποιος που ελέγχεται σωστά κινδυνεύει λιγότερο από κάποιον που ξεχνά να λαμβάνει την αγωγή του. Δεδομένα όμως για αυτό δυστυχώς δεν υπάρχουν. Επομένως οι ομάδες αυτές ασθενών που προαναφέρθηκαν χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ευπαθείς ομάδες και οφείλουν να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, οι ευπαθείς ομάδες να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος γνωρίζει το σύνολο του ιστορικού τους και είναι ο κατάλληλος για να προσδιορίσει τον σχετικό κίνδυνο και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.