Νεαρός ενήλικας προσήλθε στο ιατρείο για προληπτικό έλεγχο. Δεν ανέφερε συμπτώματα, πραγματοποιούσε τακτικά ήπια άσκηση, δεν κάπνιζε ενώ ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση. Από την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το υπερηχοκαρδιογράφημα δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα. Στη δοκιμασία κόπωσης ενώ η συνολική ανοχή στην κόπωση ήταν πολύ καλή και δεν εμφανίσθηκαν ύποπτα συμπτώματα, στο μόνιτορ παρουσιάσθηκαν αλλοιώσεις (φώτο 1).
Επειδή ο ασθενής μας ήταν χαμηλής πιθανότητας για Στεφανιαία Νόσο, του συστήθηκε να προχωρήσει σε αξονική στεφανιογραφία. Στην αξονική στεφανιογραφία που ακολούθησε εντοπίστηκε αθηρωματική πλάκα στην κεντρική στεφανιαία αρτηρία η οποία προκαλεί στένωση του αγγείου περίπου 40% (φώτο 2). Για να επανεκτιμηθεί η λειτουργικότητα της αρτηρίας και να αξιολογηθεί η στένωση ο ασθενής μας πραγματοποίησε stress echo το οποίο έμμεσα κατέδειξε καλή τη βατότητα του αγγείου. Τελικώς ο ασθενής μας μπήκε σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και προσπάθεια περιορισμού των παραγόντων κινδύνου.
Η σημασία της προληπτικής καρδιολογίας που περιγράφηκε παραπάνω καταδεικνύεται από φωτογραφία 3 . Αντίθετα με τα προηγούμενα, η φώτο 3 είναι από νεαρό ασθενή καπνιστή και με υψηλή χοληστερίνη για την οποία δεν ελάμβανε αγωγή ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Στη φώτο φαίνονται διαδοχικές στενώσεις της αρτηρίας έως 99% οι οποίες τελικώς διανοίχθηκαν με αίσιο ευτυχώς τέλος.