Κολπική μαρμαρυγή

Τις ημέρες αυτές το ιατρείο έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτήν την επέτειο παρατίθεται το παρακάτω ενδιαφέρον περιστατικό, το οποίο αποτελεί και δείγμα του πνεύματος εργασίας στο καρδιολογικό μας ιατρείο.

Δρομέας μέσης ηλικίας και μεγάλων αποστάσεων προσήλθε στο ιατρείο αναφέροντας αίσθημα “περίεργων” παλμών κατά το τρέξιμο. Ανέφερε αίσθημα φτερουγίσματος, πέραν της γνωστής ταχυκαρδίας που έχει κάθε αθλητής κατά την άσκηση. Στον αθλητή/ασθενή διενεργήθηκε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος ο οποίος αποκάλυψε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής τα οποία πυροδοτούταν από την άθληση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναγκαία διακοπή/μετριασμός της αθλητικής δραστηριότητας έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην ψυχολογία του αθλητή/ασθενή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αρρυθμίας απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση αλλά σίγουρα και τη συνεργασία του αθλητή κόντρα στους χρόνους, τα προσωπικά ρεκόρ και τις επιδιώξεις του.

Η θεραπευτική στρατηγική βασίστηκε λοιπόν πάνω σε 2 παράλληλους άξονες. Προσπαθήσαμε και εργασθήκαμε επιμελώς έτσι ώστε ο ασθενής μας να απαλλαγεί από την επικίνδυνη αυτή αρρυθμία και τους παροξυσμούς της.

Ταυτόχρονα σεβαστήκαμε τον αθλητή/δρομέα και υποστηρίξαμε την επανέναρξη της φυσικής άσκησης στον κατάλληλο χρόνο μετρώντας συγκεκριμένες τιμές σε σφίξεις ανά λεπτό, αρτηριακές πιέσεις ,ζώνες προσωπικής άσκησης και παρακολουθώντας συγκεκριμένους υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες.

Τελικώς, διαφυλάχθηκε η καρδιακή υγεία του ασθενούς μας χωρίς να χαθεί και η αθλητική του υπόσταση. Επιδιώκουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την καρδιαγγειακή μας υγεία και το πετυχαίνουμε μέσω της συνεχούς συνεργασίας και επικοινωνίας μας..

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, Ειδικός Καρδιολόγος
Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Μιχαηλίδης Ευστάθιος, MD, MSc

Ο Στάθης Μιχαηλίδης είναι Ειδικός Καρδιολόγος, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

Περισσότερα Άρθρα

Σύνδρομο Brugada

Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου. Ανέφερε παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν για τα οποία είχε κάνει σειρά εξετάσεων. Ο υπέρηχος καρδιάς ήταν φυσιολογικός όπως

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗΣ Η WOLFF PARKINSON WHITE SYNDROME (WPW)

Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο εξαιτίας προλιποθυμικού επεισοδίου με αναφερόμενο αίσθημα παλμών. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια γεύματος παρουσίασε ζάλη και έκπτωση δυνάμεων με ταυτόχρονο αίσθημα ταχυπαλμίας.

Η Σημασία της Πρόληψης

Νεαρός ενήλικας  προσήλθε στο ιατρείο για προληπτικό έλεγχο. Δεν ανέφερε συμπτώματα, πραγματοποιούσε τακτικά ήπια άσκηση, δεν κάπνιζε ενώ ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή για αρτηριακή υπέρταση. Από την

Βραδυκαρδία-Βηματοδότης

Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο εξαιτίας δυσκολίας στη βάδιση στις καθημερινές του μετακινήσεις. Περιέγραφε πολλαπλές στάσεις λόγω δύσπνοιας ενώ άλλες φορές ολοκλήρωνε την συγκεκριμένη απόσταση χωρίς

Επικοινωνήστε Μαζί Μας