Η πρόοδος στις αντικαρκινικές θεραπείες σήμερα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης πολλών ογκολογικών ασθενών. Επίσης πολλοί τέτοιοι ασθενείς μετά από κύκλους θεραπειών φτάνουν τελικά στην πλήρη ίαση από τη νόσο. Απαραίτητη λοιπόν είναι η καρδιολογική τους αξιολόγηση παράλληλα με την ογκολογική θεραπεία.
Η καρδιολογική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους έχει σαν σκοπό την αναγνώριση και αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου αλλά και την έγκαιρη διάγνωση τυχών καρδιαγγειακών επιπλοκών. Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές των χημειοθεραπευτικών σχημάτων (καρδιοτοξικότητα) αφορούν κυρίως στην πτώση της συστολικής απόδοσης της καρδιάς με τελικό αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης συχνά μπορεί να εμφανισθεί αρτηριακή υπέρταση και σπανιότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Υπαρκτές είναι ακόμα και οι επιπλοκές της ακτινοθεραπείας κυρίως στο περικάρδιο (μετακτινική περικαρδίτιδα) σε πρώιμη ή ακόμα και σε απώτερη φάση.
Η πρώιμη διάγνωση καρδιοτοξικότητας σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία προλαμβάνει τις επιπλοκές και κυρίως την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.Ένας νέος υπερηχογραφικός δείκτης το GLS (global longitudinal strain) δηλαδή η εκτίμηση της συνολικής επιμήκους παραμόρφωσης μπορεί να ανιχνεύσει την καρδιακή δυσλειτουργία πριν ακόμα η απόδοση της καρδιάς επηρεαστεί. Έτσι το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο μπορεί να τροποποιηθεί κατάλληλα και αποτελεσματικά αποφεύγοντας σημαντικότατες επιπλοκές.
Η χρήση των νεότερων αυτών τεχνικών και μετρήσεων πραγματοποιείται στο ιατρείο μας σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς πριν και κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους.